Vi hjälper dig att välja rätt polermaskin

Val av Polermaskin

När det gäller att välja rätt polermaskin kan det vara förvirrande då det finns en hel djungel av polermaskiner av olika typer, effekter, storlekar etc.
Det finns ingen perfekt polermaskin för alla, utan det gäller att välja den polermaskinen som är perfekt för just dig.
Nedan kommer vi gå genom de olika egenskaperna och lite tips om maskiner. Som alltid, om du har fler frågor eller funderingar så kan du kontakta oss med dina frågor så får du personlig rådgivning från oss.

 

Oscillerande – Roterande – (Tvångsroterande)

Den vanligaste frågan man brukar ställa är om man ska ha en oscillerande eller roterande polermaskin. Vi rekommenderar i princip ALLTID en oscillerande
polermaskin, detta för att det är mycket mindre chans att man får hologram / polerrosor eller att man bränner lacken, detta för att den oscillerande rörelsen är mycket mildare och generar mindre värme än en roterande polermaskin. Med dagens polermedel & polerrondeller får man fortfarande mer än tillräckligt bra avverkning när det behövs.
Det finns även tvångsroterande oscillerande polermaskiner, dessa fungerar med hjälp av en kuggdrift som tvingar rotationen på maskinen. På en vanlig oscillerande
polermaskin tappar man lätt rotationen på huvudet om man trycker för hårt eller har polermaskinen i fel vinkel. Det problemet slipper man med en tvångsroterande
oscillerande polermaskin. Det är alltså bättre för dem som inte är så erfarna då du kan få jämnare avverkning & stabilare avverkning utan att få riskerna som du får med en roterande polermaskin.
Välj fritt oscillerande om:
-Du vill polera säkert och effektivt, med minimal risk för att bränna lacken, relativt tyst och lite vibrationer
Välj tvångsroterande om:
-Du vill polera säkert och effektivt men minimal risk för att bränna lacken, men vill ha lite jämnare och konstant avverkning och det inte gör så mycket om det är högre ljudvolym och lite mer vibrationer
Välj roterande om:
-Du vill ha maximal avverkning och ska polera bort extremt grova repor snabbt!
(Observera att du bör alltid gå efter med en oscillerande polermaskin, för att ta bort
eventuella hologram)

Enkel eller dubbelhuvud

Nu för tiden är det mest populärt med enkelhuvud på polermaskiner, detta för att det är smidigt och lätt att använda, samt att det är lättare att komma åt svårare
utrymmen som ex konkava ytor, under speglar etc. Dock med dubbelhuvud kan du oftast köra mycket större ytor snabbare, det gör att du kan spara otroligt med tid. Vi
brukar säga såhär:
Välj enkelhuvud om:
-Du vill ha lite enklare hantering & smidighet av polermaskinen
-Du har inte någon större tidspress & kan lägga lite extra tid på att polera.
Välj dubbelhuvud om:
-Du vill kunna polera större ytor snabbt och effektivt

Fästplatta

34MM – 75MM – 125 MM – 150MM – 200MM?
Storleken på polerrondellen är en stor avgörande faktor. Det avgör hur smidig polermaskinen blir, hur enkel den blir att använda vid konkava ytor samt hur långt tid det tar att polera. En större fästplatta ger möjlighet till en större polerrondell, då kan du såklart polera större ytor snabbare men det kan bli svårare att hålla rotation vid konkava ytor om du använder en oscillerande polermaskin. Vi brukar säga såhär:
Välj 34mm – 100mm om:
-Du vill polera detaljer eller svåra konkava ytor, då får du bra precision utan att behöva ”polera utanför” ytan du vill polera, detta är särskilt bra i fronten, där använder vi själv oftast en Rupes Mini 75mm eller en Rupes iBrid Nano.
Välj 125mm om:
-Denna storlek är ABSOLUT vanligast bland proffs som endast polerar bilar, detta för att den är extremt smidig men ändå stor nog för att polera en bil effektivt. Får man endast välja en storlek för bil-polering, välj denna.
Välj 150mm om:
-Du polerar både bil och båtar, maskinen är ändå tillräcklig smidig för de flesta bilar och ytor men även tillräckligt stor för att polera mellan / större båtar. Samt att 150mm polermaskiner oftast har 21mm vilket ger bra avverkning, det är viktigt på båt.

Slaglängd

8MM – 12MM – 15MM – 21MM?
Slaglängden / Kast är hur långt ut polermaskinen kastar ut fästplatta från rotationen, i bilden nedan ser vi den röda cirkeln som är fästplattan, där du fäster polerrondellen. Det röda cirkeln rotera lättare / snabbare. Slaglängderna nämnd i titeln är väldigt vanliga. 8mm & 12mm är vanligare på mindre maskiner som ex Rupes LHR 75. Medan 15mm & 21mm är vanligare på större maskiner som ex Rupes 15 & Rupes 21.
Vilken ska du välja? Vi brukar säga såhär:
Välj 8-12mm:
-Om du ska ha en mindre polermaskin för mindre ytor, ex Rupes LHR 75.
Välj 15mm:
-Om du vill ha en riktigt bra all-around maskin som är relativt skonsam på rondellerna och relativt låga vibrationer. Polerar du endast bil och får endast välja 1 maskin, välj en med 15mm och 125mm fästplatta.
Välj 21mm:
-Om du polerar något som kräver grov avverkning ex Gelcoat men fortfarande vill minimera risken för hologram. Nöter hårdare på polerrondellerna, då krävs det hög kvalité på polerrondellerna, ex BBV, Rupes, Flexipads etc.

Ska jag välja en dyrare märkes polermaskin eller en billigare?

Det finns polermaskiner i flera olika prisklasser som är ungefär lika i specifikationer. Självklart är det trevligt att ha en riktig märkesmaskin från Italien som är gjord för att gå 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan, det är dock inte alltid nödvändigt. Nu för tiden finns det billiga polermaskiner som går riktigt bra och har bra kvalité, design, relativt låga vibrationer etc. Vi brukar säga såhär:
Välj en dyrare maskin om:
-Du ska använda den professionellt eller i en verksamhet, i längden blir det oftast billigare och ex Rupes 48h garanti kan vara en riktigt räddare i nöden.
Välj en billigare polermaskin om:
-Du endast polerar några bilar per år eller i månaden. De billigare polermaskinerna räcker oftast gott och väl till det mesta. Generellt brukar man inte få bättre resultat med en dyrare polermaskin än en billigt, det sitter oftast mer i val av medel & polerrondeller & även teknik och erfarenhet.

Vad betyder polersteg

I polervärlden pratas det mycket om polersteg, många tror att det endast är polering > Vaxning, vissa använder även order polering som ett samlingsord för ex: vaxning, lackrengöring etc..
Det är vanligt att man polerar i flera olika grovheter, steg, det vanligaste är 1-3st polersteg, men det finns även de som gör 4-5 steg med ex våtslipning.
Anledningen till detta för att till väldigt repiga ytor behöver man ett väldigt grovt polermedel och polerrondell, problemet är att en grov ”polersetup” faktiskt gör microrepor, detta kallas hologram / polerrosor. Då kan det se konstigt ut i direkt solljus. Då måste man sedan köra ett finare steg för att ta bort microreporna från tidigare steg.

Vanliga frågor

Är det stor risk att bränna lacken med en polermaskin?

Det beror helt på, med rätt maskin, polermedel och rondell är det VÄLDIGT svårt att bränna lacken. Dessa punkter ökar risken för att bränna genom, men för att få en faktiskt känsla måste man prova på själv och polera.
  • Roterande polermaskin - Denna punkt är nog den som tynger mest, läs ovan varför.
  • För grov setup med polermedel och rondell - För grov setup avverkar snabbare vilket ökar risken för bränning.
  • Vassa kanter / karosslinjer - Kanter gör att polerytan blir koncentrerad på en mindre yta, detta gör att kan gå väldigt snabbt att bränna lacken på dessa ställen.
  • Omlackerade ytor - Omlackade ytor har nästan alltid mjukare lack än original från fabrik.

Jag vet inte hur man polerar och vågar inte, hur gör jag?

Vi har bra guider på hur man polerar säkert och rätt. Se våran poler guide POLERGUIDE

Jag vill polera för hand, går det?

Absolut går det, men det man ska tänka på är att man inte alls kan få lika bra effekt som med en polermaskin, samt att man får arbeta väldigt väldigt mycket för att få resultat. Vårt toppval för handpolering är Autoglym Super Resin Polish

Vad är hologram / polerrosor?

Hologram / polerrosor / microrepor är repor som blir p.g.a. att man polerar med en för grov "polersetup", dvs för grovt polermedel eller rondell. Då kan det ge konstiga effekter på lacken som syns särskilt tydligt i direkt solljus. För att få bort dessa måste man köra ett till steg efteråt med ett finare polermedel & rondell. Det som kan göra riktigt stor skillnad är att köra med en oscillerande polermaskin, detta minskar risken avservärt för hologram.

Vilka märken kör ni med i eran rekond i Bollnäs?

Vi kör med många olika märken i olika situationer, men favoriterna är: Menzerna, Scholl, BBV, Rupes.